Çelik Kaynakçısı

Çelik Kaynakçısı...
Kaynakci-eldivenleri.jpg

Çelik Kaynakçısı

Son yıllarda Türkiye’nin yapmış olduğu sanayi atılımlarının neticesinde, endüstriyel alanda çalışabilecek nitelikli elemanlara olan ilgi ve ihtiyaç artış göstermiştir. Bu doğrultuda gerekli olan elemanların yetiştirilmesi maksadıyla devlet büyük desteklemeler sağlamaktadır. Endüstriyel üretim alanında en çok ihtiyaç duyulan iş erbapları arasında çelik kaynakçısı olarak adlandırılan çalışanlar önemli bir yere sahiptir. Çelik kaynakçılarının temel görevi, çelik parçaları birbirlerine kaynatmaktır. Ancak yaptıkları tek iş de bu değildir. Bunun dışında iş alanlarında iş güvenliklerini sağlamak ve gerekli tedbirleri almak, iş alanında bulunan araç ve gereçlerin bakım onarım süreçlerini takip etmek de çelik kaynakçılarının görevleri arasındadır. Ayrıca kaynak işlerinin hangi sıra ile ve ne şekilde yapılacağına dair planlamanın yapılmasından da sorumludurlar.

Nasıl Çelik Kaynakçısı Olunur?

Çelik kaynakçısı olmak, diğer kaynak türlerine göre oldukça zor bir iştir. Bu yüzden de normal kaynakçılardan daha fazla bilgi ve donanıma sahip olmak gereklidir. Ancak bir kişi ne kadar donanımlı olursa olsun, bu konudaki yeterliliğini resmi geçerliliği olan bir belge ile ispat etmediği sürece herhangi bir kazanım sağlayamaz. Günümüzde bu alanda personel istihdam etmek isteyen firmaların ilk talep ettikleri şey, yeterlilik belgesidir. Türkiye’de çalışanlara ilgili konularda yeterlilik belgesi vermekle yükümlü olan kurum Mesleki Yeterlilik Kurumu’dur. Ancak belge almak için gerekli olan başvurular, doğrudan bu kuruma değil; bu kurum tarafından yetkilendirilmiş olan aracı kurumlara yapılmaktadır.

Yeterlilik Sınavları Nasıl Yapılır?

Herhangi bir alanda mesleki yeterlilik belgesi almak isteyen kişiler, öncelikle kurslar aracılığı ile başvuru yapmalıdır. Başvuruların alınmasından sonra adaylar önceden belirlenen bir zaman diliminde sınava tabi tutulurlar. Çelik kaynakçısı açısından da bu durum geçerlidir. Bu konuda yeterlilik sahibi olmak isteyen kişiler iki aşamalı sınava tabi tutulmaktadır. İlk aşamada bireyler, çelik kaynakçılığı ile ilgili teorik bilgilerini ispat etmeleri için yazılı bir sınava alınmaktadır. Bu sınavın değerlendirmeye katkısı yüzde ellidir. Daha sonra yüzde elli oranda etkili olan uygulama sınavı gerçekleştirilir. Bu aşamada da belge almak isteyen kişilerin örnek bir parça üzerinde kendilerinden istenilen yeterlilikleri göstermelidir. Yeterlilik sınavları hakkında daha net bilgi almak için +90 (216) 565 55 55 numarası ile görüşmek mümkündür.

Diğer Yazılar: