Kaynak Operatörlüğü Yeterlilik Belgesi

Kaynak Operatörlüğü Yeterlilik Belgesi...
unnamed.jpg

Kaynak Operatörü

Metallerin birbirlerine tutturulması amacıyla kullanılan kaynaklar, hem inşaat alanlarında ve hem de endüstrinin farklı alanlarında kullanılmaktadır. Son dönemlerde bu işe duyulan gereksinim giderek artmış ve doğrusal olarak kaynak operatörü olarak çalışacak teknik elemanlara da ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Kaynak operatörleri, aynı maddeden oluşan metal parçaların, kaynak yöntemi ile birbirlerine tutturulmasını sağlayan meslek erbaplarıdır. Ancak yapmış oldukları işler bunlarla sınırlı değildir. İyi bir kaynak operatöründen aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği konusunda da bilgili olması ve çalışma alanı içerisinde iş güvenliğinin sağlaması beklenir. Kaynak amacıyla kullanılan makineler de kaynak operatörlerinin sorumluluğu altındadır.

Kaynak Operatörlüğü Yeterlilik Belgesi

Kaynak operatörü olarak istihdam edilmek isteyen kişiler, mutlaka mesleki yeterlilik belgesine sahip olmalıdır. Hem resmî kurumlara iş başvurusunda bulunurken hem de özel sektörde iş ararken mesleki yeterlilik belgesi talep edilmektedir. Bu belgeye sahip olmayan kişiler, alanlarında her ne kadar uzman olsalar da iş bulma konusunda zorluklar ile karşılaşmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi vermek, Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun yetki alanındadır. Ancak kuruma doğrudan başvuru yapma olanağı yoktur. Başvurular, kurum tarafından bu konuda yetkilendirilmiş olan eğitim merkezleri üzerinden yapılmaktadır. Başvuru yapmak isteyen adaylar kimlik fotokopileri, ıslak imzalı başvuru formu ve sınav ücretlerinin yatırıldığına dair banka dekontları ile başvuruda bulunabilirler. Başvuruların tamamlanmasının ardından bireyler öncelikle yazılı, sonrasında da uygulamalı sınava tabi tutulmaktadır.

TÜRKAK ve MYK Ne İşe Yarar?

Açılımı Mesleki Yeterlilik Kurumu olan MYK, yukarıda da belirtildiği üzere meslek çalışanlarına yeterlilik belgesi vermek ile görevlidir. Bu kurum tarafından verilen yeterlilik belgeleri, özel sektörde ve devlet kuruluşlarından geçerliliğe sahiptir. Ancak yurtdışında çalışmak isteyen kişiler için bu belgenin geçerliliği yoktur. Bu noktada da TÜRKAK devreye girmektedir. Türk Akreditasyon Kurumu olarak bilinen TÜRKAK, ülke içerisinde bulunan bireylerin ve kuruluşların sahip oldukları belgelerin uluslararası standartlara uygunluğunu inceleyerek onay veren bir kuruluştur. Mesleki yeterlilik belgelerine TÜRKAK onayı almayı başaran kişiler kaynak operatörü olarak çok sayıda ülkede iş bulabilirler. Akreditasyon belgesi hakkında daha detaylı bilgi için +90 (216) 565 55 55 numarası ile iletişim sağlanabilir.

Diğer Yazılar: