Mesleki Yeterlilik Sınavları

Mesleki Yeterlilik Sınavları...
117289505_177159473789690_7570535015522119510_o.jpg

Mesleki Yeterlilik Belgesi Hakkında Bilgiler

Mesleki yeterlilik belgesi, belirli bir iş dalında çalışacak olan kişinin, bu alanda yeterli olduğunu gösteren belgedir. Mesleki yeterlilik belgesi hakkında bilgiler oldukça fazladır. Son yıllarda İş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan yasal düzenlemelerin bir neticesi olarak bazı alanlarda mesleki yeterlilik belgesi zorunlu hale gelmiştir. Bu sayede hem oluşabilecek iş kazalarının önlenmesi hedeflenmiş ve hem de daha kalifiye elemanların yetiştirilmesi amacı gözetilmiştir. Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişilerin, iş bulmaları böylece daha zor hale gelmiştir. Mesleki yeterlilik belgesi, esasında alınması kolay olan bir belgedir lakin birtakım yeterlilikleri yerine getirmeyi gerektirmektedir.

Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır?

Mesleki yeterlilik belgesi hakkında bilgiler arayanların en çok merak ettikleri konulardan biri de bu belgenin nereden alınacağıdır. Türkiye’de mesleki yeterlilik belgesi vermek ile yetkili olan kuruluş Mesleki Yeterlilik Kurumu’dur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet yürüten bu kurum, belgeler için gerekli olan başvuruları doğrudan kabul etmemektedir. Mesleki yeterlilik belgesi için gerekli olan başvurular, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından görevlendirilmiş olan eğitim kurumlarına yapılmaktadır. Bu kurumlar, ilgili şartlar ve yönetmelikler çerçevesinde adayların başvurularını inceleyerek uygun olanları kabul etmekte ve bir sonraki aşama olan sınav aşamasına geçebilmeleri için onay vermektedir.

Mesleki Yeterlilik Sınavları

İlgili kurumlar tarafından başvuruları kabul edilen kişiler, yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki farklı sınava tabi tutulmaktadır. Mesleki yeterlilik belgesi hakkında bilgiler arasında bu sınavların nasıl olduğu da çok araştırılan bir konudur. Gerekli şartları taşıyan adaylar, yeterlilik belgesi almak için başvurdukları meslek adıyla ilgili olarak teorik bir sınava tabi tutulurlar. Bu sınavın genel değerlendirme içerisindeki ağırlığı yüzde ellidir. İkinci aşamada ise bireyler başvurdukları alan ile ilgili olarak uygulamalı sınava alınırlar. Bu sınavda, ilgili iş kolunu ilgilendiren örnek malzemeler üzerinde bireylerden bazı işlemleri yapmaları talep edilir. Bu sınavın değerlendirme ağırlığı da yine yüzde ellidir. İki sınavda da geçer not almayı başaran kişiler, yeterlilik belgesi almaya hak kazanırlar. Yeterlilik belgesi ile ilgili olarak +90 (216) 565 55 55 numaralı telefondan daha detaylı bilgi almak mümkündür.

Diğer Yazılar: